Tags

, , , , , , , , , , , , , ,

Merhaba Arkadaşlar,

Bu dersimiz  isminden de anlaşılacağı gibi bir önce ki dersimizin devamı şeklinde olacak.Northwind veritabanı üzerinden örneklerle devam edeceğiz.Umarım faydalı olur : )

?? Müşterilerimizden ‘berlin’ ve ‘london’ dan olanlarını listeleyelim.

SELECT *
FROM Customers
WHERE city IN(‘berlin’, ‘london’)

IN : İçinden anlamına gelmektedir.Yani burada şehri berlin ve london olan müşterilerin tüm bilgilerini getir diyoruz.

??Hangi ülkelerden müşterilemiz var? 

SELECT DISTINCT(country)
FROM Customers

SELECT country
FROM Customers

DISTINCT: ile gelen kayıtların tekrarsız olmasını sağlıyoruz.Yani aynı ülkeden olan birçok müşterimiz olabilir bu yüzden her ülkeyi bir kez sayalım sonuç doğru çıksın diye kullanmak zorundayız.

***Kullanmazsak ne olur?                                                                          Aşağıdaki resimlerde her iki sorgununda sonucları görülmektedir.Kullanmayınca 91 kayıt çıkmısken kullanınca bu sayı 21’e düşmektedir.

2191

??Kaç farklı ülkeden müşterimiz var?

SELECT COUNT(DISTINCT(country))                                                                                FROM Customers

SONUC:21 

COUNT: fonksiyonu ile sayma işlemi yapıyoruz. Mesala bu soruda kaç farklı ülkeden müşterimiz olduğunu gördük.Yukarıda bu ülkerin hangileri olduğunu görmüştük zaten burada da toplam sayısını gördük.

??En yüksek fiyatta ki ürünün fiyatı?

SELECT  MAX (UnitPrice)                                                                                                    FROM Products

sonuc:263,50

MAX:  fonksiyonu secilen sütundaki değerlerin en büyüğünü döndürür.Bu örnekte Products tablosunun UnitPrice kolonundaki en yüksek değeri döndürür.

??En düşük fiyatta ki ürünün fiyatı?

SELECT  MIN (UnitPrice)                                                                                                    FROM Products

sonuc:2,50

MIN: fonksiyonu secilen sütundaki değerlerin en küçüğünü döndürür.Bu örnekte Products tablosunun UnitPrice kolonundaki en düşük değeri döndürür.

??CategoryID’si 1 olan ürünlerin toplam stok sayısı(UnitsInStock)?

SELECT SUM (UnitsInStock)AS ToplamStok
FROM Products
WHERE CategoryID=1

sonuc:559

SUM: fonksiyonu seçilen sütundaki değerleri toplar. Burada CategoryID’si 1 olan ürünlerin stok sayıları SUM ile toplanmıştır.

??Tüm ürünlerin fiyatlarının ortalamasını bulunuz.

SELECT AVG(UnitPrice)AS OrtalamaBirimFiyat
FROM Products

sonuc:28,8663

AVG: fonksiyonu ile verilen sütundaki değerlerin ortalamasını hesaplanır.

 

Bugünlük bu kadar arkadaşlar kolay gelsin hepinize 🙂